Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak kip, esnek ve ötümlü bir strüktürda olmalı, okşayıcı bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlayacak yönıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masum yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu ali oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en nazarıitibar etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer tamam bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada lezzet maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve karınime müheyya farz etmek karınindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında karınilen bir puro ideal nem değerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine göre gayet münasip ve karınilebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken ayrıksı bir eş bu nem değerinin puroya yazık edilen bir eder bulunduğunu ve asla karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değteamülimi purolarına beis verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değteamültirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve karınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, karınimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna çağ ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en âlâ eder bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus ortalama 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı karınin makul bir çağ içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca bir araba alev değteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti uydurmak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu eder iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz ali nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en âlâ opsiyon olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.